Yaygın Ortopedik Rahatsızlık
Çağımızın en yaygın rahatsızlıkların başında ortopedik hastalıklar gelmektedir. Şiddetli ağrı veren bu rahatsızlıkların başını ise Topuk dikeni hastalığı çekmektedir. Peki bu hastalık nasıl oluşur? Ayak tabanımızı saran tendon olan Plantar Fasya ,hareket etmemizi sağlamaktadır.Bu tendonun kemiğe bağlandığı bölge topuktur. Plantar Fasya topukta iltihaplanma yaptığı ve kısaldığı zaman, dayanılmaz acı ve ağrılar oluşmaya başlar. Rahatsızlığın başındaki bu safhaya Plantar Fasciitis denmektedir. Eğer ki gerekli önlemler alınmaz ve tedavi uygulanmaz ise rahatsızlık ilerler ve hastalık derecesine ulaşır. Zamanla iltihaplı tendon kireçlenme yapar ve tıpkı bir dikeni andıran oluşum topukta meydana gelir.
Eğer sabah yataktan kalktıktan sonra topuğunuzda bir ağrı meydana geliyorsa, uzun bir süre oturduğunuzda kalkarken topuklarınız ağrıyor ve zorlanıyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktora görünmeniz sizin yararınıza olacaktır. Topuk dikeni olma ihtimali çok yüksektir.
Peki Bu Hastalık Neden Oluşur ?
Hastalığı yaşayanlar az çok bilse de henüz yaşamayanların önlem alması için öğrenmesi uygun olur.Sebeplerini sıralarsak;
Uzun süre ayakta kalmak
Fazla kilolar
Fazla yürüyüş ve koşu
Ortopedik olmayan ayakkabı kullanımı
Yaşlıılığa bağlı kemikte meydana gelen değişimler
Egzersiz yapanların maruz kaldığı ani burkulma ve incinmeler
Spor yapanların kullandığı sert zemin(Beton,spor salonlarındaki oyun sahaları vb)
Ortopedik sorunlar(düz taban ve taban düşüklüğü)
Hamilelik dönemindeki ödem ve aşırı kilolar
Olarak sıralayabiliriz.
Tedavi sürecine gelince öyle hemen bu hastalıktan kurtulmak maalesef mümkün değil. Öncelikli olarak doktorunuzun önerdiği ayak egzersizlerini her gün uygulamalısınız. Topuk bölgesindeki adalelerin çalışması ve yeterli esnekliği kazanması için egzersizler elzemdir. Diğeri ise mutlaka ortopedik tabanlı ürünler kullanmanızdır .Özellikle topuk bölgesini destekleyen kauçuk ya da silikondan üretilmiş tabanlıklar var olan ağrınızı hafifletecektir. Çünkü tedavi aşamasında özellikle topuğunuzun zeminle temas etmemesi gerekiyor. Elbette günlük aktivelerinizi de azaltmalısınız. Uzun süre ayakta kalkmak, yürümek gibi faaliyetlerinizi daha kontrollü yapmalısınız.
Bir diğer öneri ise bitkisel yağlarla ayağınıza masaj yapmaktır. Kantaron yağı, papatya yağı ve çörek otu yağı karışımı size iyi gelecektir. Topuğunuzu rahatlattığı gibi kokusu da size ruhsal dinginlik verecektir.
Temennimiz şudur ki bu tür hastalıklara kapılmadan önlemini almanız. Çağımızın rekabet dünyasında uzun süre ayakta kalmak , koşturmak artık normal bir durum. Bizler birey olarak doğru ayakkabı seçimi yaparak , kendimize ve bedenimize hak ettikleri bakım ve esnekliği uygulayarak riskleri minimuma indirebiliriz.
www.heeltex.com